De fleste av oss ser frem til halv skatt i desember, for å få mer å rutte med i tiden frem mot jul. Det er en utbredt misforståelse at de ekstra pengene man får utbetalt på november- eller desemberlønnen kan regnes som en «julebonus» fra arbeidsgiver, men det stemmer ikke. Faktisk har du ikke egentlig halv skatt i desember – du får halvt skattetrekk på lønnen fordi du betaler mer i skatt de resterende månedene i året.
Tidligere var det slik at arbeidsgivere og pensjonsutbetalere måtte foreta redusert skattetrekk på lønnsutbetalingen i desember. Dette er endret, og det er nå anledning til å gi sine ansatte halv skatt på novemberlønnen. På den måten vil man sikre at de aller fleste vil ha litt ekstra penger på konto i god tid før julestresset setter inn. Dette er godt nytt for dem som for eksempel får lønn den 25. hver måned, og som tidligere ville fått den ekstra fete lønnsutbetalingen etter selve julaften. Det er likevel arbeidsgiver som avgjør hvilken måned deres ansatte skal få halv skatt på lønnen.
Tiden frem mot jul er ofte preget av større utgifter enn ellers i året, og både mat- og gaveinnkjøp kan slite på lommeboken. Ordningen med halv skatt på lønnsutbetalingen før jul ble vedtatt i 1952, da LO satte det som en betingelse for å støtte skattebetalingsloven. Målet var å bidra til at arbeidsfolk fikk det romsligere i juletiden.
Det norske skattesystemet er bygget opp slik at du som arbeidstaker betaler mer skatt enn du egentlig må i 10,5 av årets 12 måneder, slik at du kan få halvt skattetrekk i desember og en helt «skattefri» lønn i juli – også kalt feriepenger.
Beløpet du totalt sett betaler til Staten i skatt i løpet av et år blir altså ikke påvirket av at du betaler mindre skatt av julelønningen. Dersom ordningen ble avviklet, ville du betalt noe mindre i skatt på alle årets lønninger. Fordi beskatningen er justert opp noe i 10,5 av årets måneder, betaler du mindre skatt på julelønnen. Med andre ord «tvinges» du til å spare opp en ekstra pott som du altså får utbetalt på november- eller desemberlønnen. Det synes Sharon Lavie, forbrukerøkonom i Lendo, er en grei ordning.
– Man kan godt si at ordningen med halv skatt på julelønnen er unødvendig, fordi man totalt sett betaler det samme skattebeløpet til Staten gjennom året. Jeg synes likevel ordningen er sympatisk, fordi den sørger for at de som ikke klarer å sette til side penger til julehandelen gjennom året, likevel får litt ekstra å rutte med før jul. Svært mange av oss ville nok oppleve at de ekstra pengene ville «forsvinne» hver måned, og ikke hatt noe å gå på i tiden frem mot jul, sier hun.
Hun mener likevel at mange kan ha nytte av å tenke godt gjennom hvordan de skal disponere de ekstra kronene som kommer inn på kontoen i november eller desember.
– Den lille ekstrapotten som tikker inn på lønnskontoen gir en god mulighet til å investere i noe som man virkelig trenger, eller til å betale ned mer på kredittkort eller forbrukslån. Alt trenger ikke å gå til ribbe og altfor dyre gaver, sier hun.
Har du mye kortsiktig gjeld som forbrukslån eller kredittkort, bør du vurdere å betale inn et høyere beløp enn du vanligvis gjør hver måned, når julelønnen kommer inn på konto. Å kvitte deg med dyr gjeld raskere, kan være den aller beste julegaven du kan gi deg selv.
– Alle som har mye dyr gjeld å betjene bør vurdere å bruke i alle fall deler av de ekstra pengene de får utbetalt før jul, på å betale inn et større avdrag normalt. Jo raskere du betaler ned slik gjeld, jo mindre renter og gebyrer ender du opp med å betale totalt sett, så dette en gave til deg selv som du vil få langvarig glede av, sier hun.
Sharon anbefaler at du setter opp et gjennomtenkt budsjett for julehandelen din, og sørger for å holde deg til dette. Hun mener at det er de spontane innkjøpene som ofte ender opp med å koste mer enn de smaker, og at mange butikker vil forsøke å få deg til å bruke penger du ikke har, i tiden frem mot jul.
– Ikke la deg blende av «gode tilbud» før jul, og ikke bind deg til butikkenes nedbetalingsordninger på ting du egentlig ikke trenger eller har råd til. Det vil du nemlig måtte betale dyrt for når juletreet er båret ut av stuen og regningen kommer, sier hun.
Dersom du har penger igjen når pinnekjøttet er i hus, julegavene er kjøpt og du har betalt på eventuell dyr gjeld, er et godt tips å investere dem i noe som sikrer deg økonomisk i fremtiden. Boligsparing for ungdom (BSU) er et godt alternativ for dem under 34 år, og Innskuddsbasert pensjonssparing (IPS) kan være smart for deg som er litt eldre. Begge deler gir i tillegg skattefradrag, som kan gi deg en hyggelig gevinst på neste års skatteoppgjør.
– Har du ikke hatt mulighet til å spare opp en buffer tidligere, er dette også et godt alternativ. Å kjøpe noe større som du trenger, som en ny oppvaskmaskin, er også greit å gjøre når du har ekstra penger. Da unngår du også å havne i nedbetalingsfella, og signere på dyre betalingsutsettelser i butikken.
De fleste er innom Skatteetaten sine nettsider for å sjekke skattekortet for neste år når det legges ut før nyttår. Der kan du se hvilke tall som er lagt til grunn for trekkprosent eller trekktabell som skal benyttes av arbeidsgiveren din. For at du ikke skal betale for mye eller for lite skatt, må du kontrollere at tallene for forventet inntekt, samt gjeld og renteutgifter stemmer. Disse legger grunnlaget for hvor mye skatt du skal betale. Dersom for eksempel inntekten din øker, er det viktig at du justerer skattetrekket ditt, slik at du totalt sett betaler tilstrekkelig skatt innen utgangen av året. Det samme gjelder dersom du pådrar deg mer gjeld, og dermed skal betale mer gjeldsrenter, ved at du for eksempel kjøper en dyrere bolig eller lignende.
Dersom du ser at du ligger an til å ha betalt for lite skatt gjennom året, kan du be arbeidsgiveren din om å trekke full skatt som vanlig på julelønnen du normalt ville blitt trukket halv skatt på. Da kan du hente inn noe av det som ellers ville gitt deg en saftig baksmell året etter.
– Holder du et øye med hvor mye du til enhver tid har blitt trukket i skatt, og sammenligner dette med tallet som skattemyndighetene har regnet ut at du skal betale i skatt. Ser du at du ligger an til å havne bakpå, kan det å betale full skatt også på julelønnen være et tiltak som kan spare deg for sure penger i baksmell når skattemeldingen kommer, sier Sharon.
Hun anbefaler også at du er våken når skattemeldingen kommer i april, for å ta grep om økonomien din når du har full oversikt.
Dersom du har unødvendig dyre lån og kreditter, vil det være smart å sjekke om du kan refinansere disse til et billigere lån, slik at du kan spare penger. Disse pengene kan du eventuelt bruke på noe du trenger, eller til å nedbetale gjelden raskere.
Du sender inn én søknad på gjelden du ønsker å refinansere, så vil vi vidreformidle søknaden for deg til flere banker. Du får oversikt over bankenes tilbud - før du velger. På den måten kan du sikre deg det beste tilbudet for deg. Det er helt uforpliktende å søke via oss.