Bytte bank

Hvordan bytte bank? Dette bør du tenke på

Det kan være mye å spare ved å bytte bank. Det kan også hende at din nåværende bank faktisk kan gi deg bedre betingelser enn du har i dag.
Refinansiering Artikler Hvordan bytte bank? Dette bør du tenke på

Visste du av vi bytter bank sjeldnere enn vi bytter andre tjenester?

Der de fleste av oss sjekker flere ulike tilbud når vi skal kjøpe forsikringer eller mobiloperatør, har vi tradisjonelt sett vært mer tilbakeholdne med å bytte bank. Mange har vært lojale kunder i den samme banken helt fra den første sparekontoen i deres navn ble opprettet av foreldre eller besteforeldre.

Det er mange fordeler ved å ha en bank som kjenner hele din økonomiske historie, og mange opplever det som positivt å ha en fast kundebehandler som kjenner dem når de for eksempel skal søke om boliglån. 

Kan din nåværende bank matche bedre tilbud?

 – Du kan bytte bank så ofte du ønsker, og du står fritt til å velge den aktøren som kan tilby deg de beste vilkårene. Det kan likevel være verdt å undersøke om den banken du har i dag kan matche den nye banken du vurderer å skifte til. Det er rett og slett for å ikke miste den historikken og de fordelene som du eventuelt har opparbeidet deg der du har et kundeforhold i dag, sier Kornelia Minsaas, Spareøkonom i Lendo.

Hun tror at det er mange som kan få bedre betingelser ved å bytte bank, eller ved å forhandle med den banken de har i dag. Å bli hos banken du “alltid” har vært kunde hos uten å gå gjennom betingelsene dine jevnlig, anbefaler hun ikke.

– Kunder som aldri protesterer eller etterspør for eksempel bedre rente på lånet, får ikke nødvendigvis dette automatisk. Resultatet kan være at du betaler for mye for både banktjenester og lån, sier hun. 

Mange er fornøyde, men også usikre på betingelsene sine

Undersøkelsen Forbruker- og finanstrender viser at halvparten av de spurte oppgir at de enten er usedvanlig eller svært fornøyd med banken sin, mens bare 6 prosent er mindre fornøyd eller direkte misfornøyd. Når nesten 20 prosent av de spurte er usikre på om de faktisk har konkurransedyktige betingelser i sin bank, bør det likevel tilsi at flere bør ta grep. 

— Du kan bytte bank så ofte du ønsker, men det kan være verdt å undersøke om banken du har i dag kan matche andre tilbud. Det handler om å få de beste vilkårene uten å miste fordeler du allerede har opparbeidet.

Hva bruker du banken din til?

Dersom du tenker på å bytte bank, er det en del faktorer du bør ta med i regnestykket. Hvordan du bruker banken din, og hvilke tjenester som er viktigst for deg, bør tas med i vurderingen. Ikke alle banker tilbyr det samme, derfor er det greit å ha tenkt over dette før du signerer papirene for et bankskifte – ellers kan du ende opp med å savne tjenester som du tok for gitt der du var. 

Lokalbanken eller større banker?

Dersom det er viktig med en personlig og dedikert rådgiver som kan hjelpe deg, er det kanskje lokalbanken du har hatt “hele livet” som kan tilby deg den beste tjenesten for dette. Å kunne få både bank, pensjon- og forsikringsprodukter på ett og samme sted kan være det som veier tyngst for noen. Atter andre vurderer kun den økonomiske gevinsten ved å eventuelt bytte til en annen bank. 

Økonomisk gevinst eller god service?

– Kroner og øre spart på gebyrer og rente er selvfølgelig den viktigste årsaken til å bytte bank, men tilgjengelige rådgivere og god service kan også være gull verdt. Det å føle seg godt ivaretatt av banken sin, skal man ikke kimse av. Når du skal sammenligne ulike banker er det derfor viktig å være bevisst på hvordan du bruker banken og hva som er de viktigste tjenestene for deg, sier Minsaas.

Samle eller spre tjenester på flere banker?

Den banken som er best for noen er med andre ord ikke nødvendigvis best for andre. De ulike bankene kan ha gode betingelser på noen av tjenestene, og kanskje dårligere betingelser på andre. Det kan i noen tilfeller også lønne seg å spre de ulike banktjenestene på flere banker. 

Hva må du tenke på ved et bankbytte

Det kan kanskje virke vanskelig å skulle samle alle sine økonomiske tråder og flytte dem fra en bank til en annen. Heldigvis er det mindre komplisert enn man skulle tro. De fleste banker hjelper deg nemlig med alt det praktiske. Har du BankID kan du i de aller fleste tilfeller, bruke denne til å åpne konto og kundeforhold i ny bank på nett uten at det påløper noen kostnader, men dersom du ønsker å avslutte ditt gamle bankforhold samtidig må du fylle ut et bankbytteskjema. I dette skjemaet gir du din nye bank fullmakt til å avslutte ditt gamle kundeforhold på dine vegne, og samtidig innhente informasjon om for eksempel AvtaleGiro og andre faste trekk som du vil ha med deg videre til din nye konto. 

Overføring av sparepenger og kredittkort

Penger du har stående i den gamle banken din blir også overført til nye konti, det samme gjelder midler som du har spart opp på for eksempel BSU. Noen banker ønsker at du leverer inn bank- og kredittkort knyttet til konti som sies opp, mens andre lar deg levere dem inn til din nye bank for å makuleres. Du kan bli avkrevd et avslutningsgebyr av den gamle banken din når kundeforholdet sies opp, dette vil i så fall trekkes fra saldoen din før pengene overføres til ny bank. 

Viktige ting å huske ved boliglån og kontoendringer

Flytter du boliglånet ditt til en ny bank, vil det som oftest være et krav om at du også oppretter lønnskontoen din hos dem. Mange banker tilbyr totalpakker med lønnskonto, sparekonto og kredittkort, og enkelte krever at du blir totalkunde dersom du skal få boliglån hos dem.

Det er viktig at du informerer arbeidsgiveren din om ditt nye kontonummer for utbetaling av lønn. Det er også greit å ta en gjennomgang av hvilke steder du har lagt inn ditt betalingskort for å kunne fornye månedskortet eller betale for strømmetjenester, for å oppdatere med informasjonen fra det nye betalingskortet ditt.

 

Hvor mye kan du spare på å bytte bank?

Eier du din egen bolig er sjansen stor for at den har økt betraktelig i verdi i løpet av de siste årene. Dette kan bety at banken din er villig til å gi deg en lavere lånerente i dag enn det du ble tilbudt da du tok opp lånet. Dette fordi sikkerheten banken har for lånet er blitt bedre enn hva den var. Denne verdistigningen er et godt forhandlingskort, men du bør også undersøke hva andre banker kan tilby deg før du snakker med den banken du har i dag. Det kan være store beløp å spare på å få justert ned renten på boliglånet. Har du for eksempel et boliglån på 1 million kroner kan du spare 5000 kroner i året dersom du får justert renten ned 0,5 prosent. 

– En rentenedgang på en halv prosent høres kanskje ikke så mye ut, men det merkes garantert på økonomien å få 5000 kroner ekstra å rutte med i året. De aller fleste har jo betraktelig mer enn en million i boliglån også, så det er mye penger å spare på å forhandle om renten på boliglånet ditt, sier Minsaas.

Sjekk om du kan få bedre rente på boliglånet ditt. 

Sjekk gebyrer og betingelser for sparepenger

Mange banker vil strekke seg langt for å beholde kundene sine, ved å matche de vilkårene som andre banker kan tilby. Dersom renten på lånet ditt er innenfor det du synes er akseptabelt eller det markedet er villig til å tilby deg, kan du også forhandle med banken din om størrelsen på termingebyrene på lånet ditt. Lavere termingebyr kan gi deg mange tusen kroner spart i løpet av lånets løpetid. 

Det er ikke bare betingelsene for boliglånet ditt som kan være verdt å ta en titt på. Også den potensielle gevinsten du kan få på pengene dine bør vurderes. For eksempel bør du sjekke hva slags rente du får på sparepengene dine. Også gebyrene du må betale for å betale regninger eller bruke bankkort, og hvor mye du må betale i årsavgift for kortene dine kan variere fra bank til bank, og det lønner seg å sammenligne gebyrnivået i flere banker dersom du vurderer å bytte. Du kan bruke kalkulatoren for dagligbank hos Finansportalen for å se om du betaler mer i gebyrer enn du bør hos den banken du bruker i dag.

Viktig å sammenligne lån

Ditt viktigste våpen for å sikre deg de aller beste betingelsene på banktjenester og lån, er å skaffe deg så mye informasjon som mulig. Å sammenligne ulike tilbud kan gi deg et fortrinn når du skal forhandle med banken din, eller når du skal bytte bank. Vet du ikke hva som finnes av tilbud, kan du ende opp med å betale for mye i renter og gebyrer.

I dag finnes det mange aktører på finansmarkedet som konkurrerer om dine penger. En moderne bank skal kunne tilby både bra tjenester og konkurransedyktige priser.

— Gjennom å sammenligne ulike banker får du både en oppfatning om det du betaler for bankens tjenester er rimelig i forhold til andre banker, men du får også ett forsprang når du forhandler med din egen bank. Før var det vanlig at man var kunde av samme bank hele livet, nå kan man ha ulike banker for ulike behov.

Har du flere kontoer i én bank, betyr det ikke nødvendigvis at du får fordeler automatisk. Det kan være lurt å sammenligne banker og se hva de kan tilby deg.

Du kan sammenligne både boliglån, billån, forbrukslån, refinansiering og kredittkort hos oss. Lånekalkulatoren vår kan også være et godt alternativ for deg som skal søke om å for eksempel refinansiere smålån og kreditter. 

Rydde og refinansiere

Nettopp refinansiering av mindre lån og kreditter kan være et viktig steg på veien for å sikre deg de beste betingelsene du kan få i banken. En ryddig, oversiktlig og sunn økonomi er et tegn som gjør at du vurderes som mindre risikofylt å låne penger til enn om du har mange smålån og kreditter flere ulike steder.

Å samle slike lån vil derfor være en smart måte å sikre seg best mulige kort på hånden når du skal forhandle med banken din. Du kan også spare penger på å samle slike lån, fordi den samlede renteutgiften per måned som oftest blir lavere enn når lånene skal betales hver for seg. Du kan bruke kalkulatoren vår for å se hvor mye du kan spare.  

Slik flytter du alle dine banktjenester til en ny bank

  • Først oppretter du et kundeforhold til den nye banken – dette gjør du ved å registrere deg som bankkunde på nettsiden deres. For å gjøre dette må du ha BankID, og du kan bruke den du har fra din gamle bank. 

  • Deretter må du søke om å få flytte ditt boliglån til den nye banken, dette kan du også gjøre selv på nett. 

  • Den nye banken din trenger deretter et ferdig utfylt bankbytteskjema som gir dem de fullmaktene de trenger for å hjelpe deg med å avslutte ditt gamle kundeforhold.