Når du bestiller et mobilabonnement, bredbånd eller TV-pakke, tas det ofte en kredittsjekk. Selskapet vil sikre at du ikke har betalingsanmerkninger som indikerer manglende betalingsevne. Har du dårlig kredittscore eller anmerkninger, kan du oppleve at:
Du får avslag på å betale abonnementet etterskuddsvis (de kan kreve at du bruker kontantkort til mobil, eller forskuddsbetaling).
Du må betale et depositum før tjenesten aktiveres. Noen mobilselskaper tar for eksempel et depositum som sikkerhet hvis kredittsjekken ikke er tilfredsstillende.
Mange utleiere, spesielt profesjonelle utleiere og utleiemeglere, kredittsjekker potensielle leietakere. En betalingsanmerkning eller svært lav kredittscore kan gjøre at utleieren velger en annen kandidat fremfor deg, fordi de frykter at du ikke vil betale husleien. Selv private utleiere kan be om samtykke til å kredittsjekke deg gjennom et kredittopplysningsbyrå. Skal du ut på leiemarkedet, lønner det seg å ha ryddig økonomi – det kan være forskjellen på å få drømmeleiligheten eller ikke.
Visste du at forsikringsselskaper og strømselskaper av og til kredittsjekker nye kunder? Dette skjer særlig hvis du ønsker å dele opp betalingen (f.eks. månedlig forsikringspremie i stedet for å betale året i én sum). Har du betalingsanmerkninger, kan forsikringsselskapet insistere på at du betaler for flere måneder (eller hele året) på forhånd. Strømselskaper kan kreve et forskuddsbeløp eller gi avslag på strømavtale dersom kredittsjekken er veldig negativ. I verste fall risikerer du å måtte velge dyrere “på forskudd”-løsninger fordi selskapene ikke vil ta sjansen på å fakturere deg i etterkant.
Når du handler varer og velger “betal senere” eller delbetaling, er dette i praksis en form for kreditt. Butikken eller finansieringsselskapet bak vil kredittsjekke deg. Hvis du ikke består den vurderingen, får du ikke handle på avbetaling. Det kan være overraskende hvis du står i butikken klar til å kjøpe en ny mobiltelefon på delbetaling og plutselig får nei. Derfor: selv slike hverdagslige ting avhenger av at kredittscoren din er akseptabel.
Det er sjeldent, men i noen jobber kan det være en faktor: for eksempel hvis du skal jobbe i bank, sikkerhet eller politi, kan økonomiske problemer hos deg selv være et tema i bakgrunnssjekken. Her er det riktignok ikke kredittscoren i seg selv som teller, men mer om du har alvorlige betalingsproblemer. Like fullt, en ren kreditthistorikk gjør disse prosessene enklere.
Alt dette betyr at selv om du ikke trenger lån, bør du ikke ignorere kredittscoren din. En sunn kredittscore (og fravær av betalingsanmerkninger) gjør at du kan få tjenester og avtaler på normal måte uten ekstra kostnad eller bry. Omvendt kan en dårlig score føre til at du må legge ut penger på forhånd, betale depositum, eller i verste fall bli nektet visse tjenester. Det kan oppleves urettferdig, men fra selskapenes ståsted handler det om risiko.
Heldigvis er rådene de samme som for øvrig økonomisk helse:
Hold oversikt over regninger og betal dem innen fristen.
Sjekk kredittinformasjonen din av og til, så du vet om alt ser bra ut.
Rydd opp i små problemer før de blir store (ikke la en parkeringsbot utvikle seg til inkasso og anmerkning, for eksempel).
På den måten unngår du negative overraskelser. Kredittscore er ikke bare relevant i banken – den følger deg i mye av det finansielle livet.