Et termingebyr (eller terminomkostninger) er et gebyr banken tillegger terminbeløpet du betaler på lånet ditt. Det betyr at du normalt sett vil betale både avdrag, renter og termingebyrer når du betaler ned på et lån.
Termingebyret tas for at banken skal kunne dekke utgifter relatert til låneadministrasjon og -innkreving. Selv om bankenes prosedyrer i stor grad har blitt forenklet takket være digitalisering, opererer mange med nokså høye termingebyrer likevel.
Størrelsen på termingebyret kan variere betydelig fra bank til bank. Hos noen banker kan man slippe terminomkostninger, mens andre krever kanskje 70 kroner per måned. Utlåner er imidlertid pliktig til å informere om gebyret når de utarbeider lånetilbud.
Det er viktig å ta høyde for eventuelle termingebyrer før du takker ja til et lånetilbud. Husk på at gebyret kan utgjøre en stadig større andel av terminbeløpet du betaler, etter hvert som lånet blir mindre.
Enten du skal søke om forbrukslån, billån, boliglån eller andre låneprodukter, er det smart å sjekke eventuelle termingebyrer. Gebyret kan forekomme på de fleste lån – enten det er snakk om lån med eller uten sikkerhet.
Når det gjelder termingebyr på boliglån, er det kanskje ekstra smart å være obs. Lån som dette har ofte lang løpetid, og du kan derfor måtte betale gebyret i mange år fremover. Da er det fint å vite at man ikke betaler mer enn man faktisk trenger.
Termingebyret fremstår kanskje ikke som en veldig stor kostnad fra måned til måned. Men over en periode på for eksempel 25 år kan beløpet bli betydelig. Det er ikke uvanlig å betale nærmere 20 000 kroner kun i termingebyrer dersom man har et boliglån.
Lånet kan også ha et etableringsgebyr, som ofte kreves i forbindelse med opprettelse av låneavtalen. Dette gebyret skal bidra til å dekke kostnadene bankens ansatte har i forbindelse med endring eller opprettelse av lånet.
I dag opererer de fleste banker med termingebyrer, men dette gjelder ikke alle. Det finnes også en håndfull norske banker som opererer med lån uten termingebyrer – eller øvrige gebyrer.
Ifølge Lendos forbrukerøkonom Sharon Lavie, er det imidlertid flere faktorer som bør spille inn når du vurderer lån:
– Husk på at et lån kan ha høy lånerente selv om det ikke er noen termingebyrer. På samme måte kan renten være lav mens termingebyret er høyt. Du bør derfor fokusere på lånets totalkostnad. Et bra hjelpemiddel er å sammenligne den effektive renten, forklarer hun.
Enten du skal søke om et boliglån eller lån uten sikkerhet, er det lurt å sjekke hva lånet koster totalt sett. Husk at alle lånetilbud skal inneholde en effektiv rente. Denne inkluderer lånets nominelle rente (altså selve lånerenten), samt termingebyrer og andre gebyrer.
Ved å sammenligne effektiv rente i ulike lånetilbud, kan du derfor finne lånet som koster deg minst mulig. Her kan det være nyttig å bruke en markedsplass, slik at du kan søke om og se alle tilbudene på ett og samme sted.
Alternativt må du sende inn egne lånesøknader til hver av bankene du vurderer. Dette kan imidlertid være tidkrevende og upraktisk.
Enten det er snakk om termingebyrer eller lånerenter, vil dette påvirke hvor mye du betaler for å ha lånet ditt hos banken. Gjennom oss kan du søke om lån hos en rekke utvalgte banker med bare én lånesøknad.
Eventuelle lånetilbud fra bankene kan enkelt sammenlignes, slik at du finner det beste lånet for deg. Samtidig er tjenesten uforpliktende og gratis.