Lån til oppussing

Lån til oppussing

Ingen pusser opp mer enn oss nordmenn. Hvert år bruker vi rundt 94 milliarder kroner på å pusse opp hus og hytter.
Forbrukslån Artikler Lån til oppussing

Fordi det ofte er dyrt å pusse opp, er det vanlig å finansiere oppussingsprosjektet gjennom lån – enten ved hjelp av eksisterende boliglån, forbrukslån eller andre kreditter. 

En av grunnene til at nordmenn ligger på verdenstoppen innen oppussing er at nesten 60 prosent av oss eier bolig istedenfor å leie. For å bevare boligens verdi gjelder det å holde boligen ved like, og oppussing er en investering som både kan gi deg mye glede mens du selv bor i huset eller leiligheten – og potensiell økt avkastning ved salg. 

Å pusse opp boligen kan være en god investering, både fordi det gir mye glede ved bruk av boligen og fordi det kan gi forventet økt avkastning ved senere salg. Fordi nordmenn er glad i å pusse opp, samtidig som det er dyrt, henter vi ofte penger til oppussingsdrømmen fra lån.

I noen tilfeller kan det også lønne seg å ta opp lån for å pusse opp dersom boligen for eksempel skulle forfalle mens du prøver å spare penger. Du kan finansiere oppussingen gjennom eksisterende boliglån eller rammelån. Et annet alternativ er forbrukslån eller andre type kreditter. 

Oppussingslån

Det vil i mange tilfeller lønne seg å ta et oppussingslån i stedet for å inngå avbetalingsløsninger hos en byggevarekjede eller lignende. Dette fordi slike handlekontoløsninger ofte har en gjennomsnittlig effektiv rente på rundt 25 prosent. Tilsvarende gjennomsnittsrente på et oppussingslån fra 10 000 – 500 000 kroner via Lendo ligger i dag på 12,1 prosent.

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Den største forskjellen mellom forbrukslån og boliglån, er at et forbrukslån har høyere rente og kortere nedbetalingstid sammenlignet med boliglån. Boliglån er sikrede lån fordi banken tar sikkerhet i boligen din.

Skulle du ikke klare å tilbakebetale det du har lånt av banken, kan banken kreve at du selger boligen din for å klare å tilbakebetale lånet ditt. Derimot er usikrede lån et lån hvor banken ikke har den samme sikkerheten dersom du ikke skulle klare å betale tilbake lånesummen.

Forbrukslån er et slikt lån. Et forbrukslån innebærer høyere risiko for banken ved at de ikke har sikring i et panteobjekt – for eksempel bolig eller bil. Dermed er bankens eneste garanti for at du tilbakebetaler lånet, at du faktisk betaler i tide. Denne risikoen skal banken ha en kompensasjon for, for eksempel gjennom høye renter og gebyrer.

Finansiere oppussing med boliglån

Å bake utgiftene knyttet til oppussing inn i boliglånet er den rimeligste måten å finansiere oppussingen på, dersom du ikke ønsker eller har mulighet til å bruke oppsparte midler. Primært gis lån innenfor 75 til 85 prosent av markedsverdi på boligen.

Dersom du har mulighet til å utvide lånerammen på boligen, kan dette derfor være et godt alternativ. Om det er en stund siden du kjøpte boligen, eller du tror at den har steget i verdi, vil det være lønnsomt å be om en ny verdivurdering av boligen.

Dersom verdien på boligen har steget eller du har klart å nedbetale en stor del av lånet ditt, kan det være aktuelt å refinansiere boliglånet, eventuelt øke boliglånet. For eksempel kan du kvalifisere for bedre lånebetingelser hvis boligen din har steget i verdi, fordi sikkerheten er bedre enn når du tok opp lånet. På denne måten kan du også få mer penger til å pusse opp boligen din. 

Sammenlignet med et boliglån, har forbrukslån svært høy rente. Derfor anser mange forbrukslån som et dårligere alternativ til boliglån. Du har heller ikke mulighet til å låne like store summer med et forbrukslån som ved et boliglån.

Boliglån har derimot mye lenger nedbetalingstid enn forbrukslån, noe som kan bety at du faktisk betaler en høyere totalsum enn du ville gjort med et lån som i utgangspunktet virket mindre attraktivt på grunn av høyere rente. Hvis du må betale ned beløpet over 25 år, så er ikke oppusningen så gunstig lenger.

Planlegg godt og betal ned lånet så raskt som mulig

En tommelfingerregel er å betale ned lånet innen du trenger å pusse opp igjen. Dersom du har mulighet til å tilbakebetale lånet raskt, kan derfor et forbrukslån være et bedre alternativ for å gjennomføre oppusingsprosjektet. 

Likevel er det viktig å huske på at et forbrukslån er et dyrt lån, sammenlignet med andre lån som boliglån. Hvis du planlegger å søke forbrukslån for å finansiere oppussingsdrømmen bør du derfor planlegge nøye, og vurdere hvordan dette vil påvirke økonomien og hverdagen din.

Det er viktig å ikke låne mer enn du og din økonomi evner å håndtere. Med en gang du vet hvor mye oppussingen vil koste, bør du sette opp et regnestykke for å få oversikt over økonomien din, hvor mye penger du trenger å ta i lån. Ta deretter kontakt med flere lånetilbydere.

På Lendo kan du enkelt sammenligne vilkår og betingelser for forbrukslån hos flere banker parallelt. Dette sparer deg som lånekunde for en tidkrevende prosess og potensielt useriøse lånetilbud. Samtidig er det viktig å ta med i beregningen at forbrukslån er dyre lån, og at du alltid bør vurdere og kalkulere hva som passer best for din økonomiske situasjon.

Hva går oppussingskronene til?

I følge forskning.no er det gulv og maling vi oftest bruker penger på, mens rommene vi spytter mest penger inn i er bad og kjøkken. Det er stuen vi oftest fornyer, men her bruker vi altså ikke like mye penger. Badet er det dyreste rommet å pusse opp. Dette skyldes blant annet at du er avhengig av sertifiserte håndverkere når du skal utføre arbeid som involverer elektrisitet og vann.

På baderom skilles det mellom tørre og våte soner. Områder som er 100 centimeter fra dusjen, 50 centimeter fra toalett, vask og badekar, og 10 centimeter opp fra gulvet, regnes som våte soner. Et godkjent bad må følge våtromsnormen, og du må bruke godkjente våtromsprodukter.

Uansett hvilket rom du har tenkt å pusse opp, kan det fort koste litt selv om du planlegger å gjøre mesteparten av jobben selv. Men det er selvfølgelig stor forskjell rent prismessig på for eksempel å pusse opp gangen eller å oppgradere badet.

Å pusse opp kan være et dyrt og tidkrevende prosjekt. Derfor lønner det seg å gjøre grundig research i forkant, både på hvordan du bør gjennomføre prosjektet og hvilke materialer dere ønsker å bruke, men også hvilke finansieringsmuligheter som finnes og hva som passer best for deg. 

Når det gjelder finansieringen er et alternativ å bruke oppsparte midler til å pusse opp. Dersom du ikke har pengene stående på konto, og oppussingsprosjektet ikke kan vente, kan et lån være et godt alternativ. For flere kan det å bake summen inn i boliglånet være en mulighet, mens for andre er et forbrukslån løsningen.

Hvilket alternativ som passer deg best vil avhenge av flere faktorer, som blant annet din økonomiske situasjon og tilbudet du får fra banken. Tilbudene kan variere fra bank til bank, derfor lønner det seg å sjekke med flere banker før man forplikter seg til å ta opp et lån. 

Spar penger på å pusse opp selv

Skal du pusse opp gangen, stua, kjøkkenet eller kanskje et soverom blir det langt billigere om du gjør det selv. Det har du også lov til, så lenge du ikke rører det elektriske anlegget. Til den oppgaven må du hente inn hjelp fra en sertifisert elektriker. På samme måte trenger du en rørlegger hvis oppussingen på kjøkkenet involverer vanntilkobling av en eller annen art.

Sammenlignet med tidligere, bruker vi oftere håndverkere i dag istedenfor å pusse opp selv. Dette henger sannsynligvis sammen med at det stilles nye og høyere krav til jobben som gjennomføres.

Hvis du pusser opp for å selge boligen er det viktig at du kan dokumentere at jobben er gjort skikkelig og oppfyller kravene – spesielt til våtrom og det elektriske.

Baderommet er et av de rommene det er vanskeligst å pusse opp. Her stilles det strenge krav til vann- og damptetthet. Dersom du velger å bruke en håndverker, bør du alltid sjekke og sammenligne flere tilbud før du ansetter noen til å gjøre jobben. Prisene de forskjellige opererer med, kan variere i stor grad. 

Det kan også oppstå uforutsette hendelser som gjør at du er nødt til å pusse opp. For eksempel kan slitt og ødelagt membran i dusjen på badet medføre store fuktskader på badet dersom man ikke utbedrer problemet raskt. Det samme gjelder taklekkasje – å vente med denne type problemer kan føre til at skaden blir mye dyrere og mer omfattende å reparere.

I slike tilfeller kan det være aktuelt å låne penger for å dekke de uforutsette oppussingskostnadene.

Søk lån til oppussing i en rekke banker samtidig

Lendo er en gratis sammenligningstjeneste som hjelper deg å finne det billigste forbrukslånet. Send én søknad til oss, så videresender vi søknaden din til flere banker. Du får en oversiktlig liste i retur med lånetilbud fra de bankene som ønsker å låne deg penger. Lånetilbudene er helt uforpliktende og gyldige i 30 dager fra du mottar dem.

Våre rådgivere hjelper deg gjerne med å plukke ut det lånet som passer best for deg. Sammen søker vi bedre betingelser.