Og begrepet er kanskje selvforklarende i seg selv – her er det snakk om små lån. Som nevnt innledningsvis har man en variabel grense på rundt 50 000 kroner for hva som defineres som et smålån. Når den gjennomsnittlige nordmannen først tar opp et forbrukslån, så er gjennomsnittssummen for denne typen lån på omkring 130 000 kroner. Altså er det langt flere som låner større summer når de først skal ta opp denne typen lån, selv om smålån også har økt i popularitet de seneste årene.
Søker du om et smålån gjennom oss, så er laveste lånebeløp på 10 000 kroner, med en minimums nedbetalingstid på 12 måneder. Her må vi dog presisere at du kan innfri lånet akkurat når du vil, men som utgangspunkt for låneavtalen er du nødt til å velge en såpass lang nedbetalingstid selv om lånebeløpet er relativt lite. Hos enkelte banker kan du til og med låne så lite som 5000 kroner, og det finnes enkelte banker som tilbyr lån helt ned i 1000-lappen. Som regel vil dette være kostbart i forhold til lånebeløpet, slik at det sjeldent er anbefalt. Dette fordi renten i utgangspunktet er veldig høy, samtidig som man ofte har en kort nedbetalingsfrist. Overholder man ikke denne vil renten øke ytterligere, slik at det lille lånet totalt sett blir veldig dyrt. I mange tilfeller vil et kredittkort da være et bedre alternativ
I tillegg til de ovennevnte lånene, så finnes det mange former for betalingsløsninger som egentlig kan klassifiserer som smålån. Når du handler på nettet i dag, så kan du ofte velge om du vil betale med kort, på faktura eller gjennom avbetaling.
Klarna er en av de mest populære tilbyderne av slike betalingsløsninger, og velger du et av de to sistnevnte alternativene under utsjekken, så tar du egentlig opp et smålån. Betaler du ikke fakturaen innen tidsfristen, så vil en forsinkelsesrente påløpe. Velger du avbetaling så tar du i praksis opp et lite lån, ofte med en ganske så høy rente.
Har du mange smålån eller har handlet mye på nettet og valgt avbetaling eller delbetaling som betalingsmetode, så kan det lønne seg å refinansiere denne gjelden. Har man gjeld hos mange kreditorer blir man nemlig nødt til å betale renter og gebyrer til hver enkelt selskap.
Over lengre tid vil dette kunne utgjøre betydelige summer, som man kan spare hvis man refinansierer smålånene. Da tar man opp et nytt lån av tilsvarende størrelse som den gjelden man har fra før, men bruker hele lånet på å betale ned de dyre smålånene. Fremover vil man kun ha ett enkelt lån å forholde seg til, og vil samtidig kunne spare penger på lavere rente og færre gebyrer.
De fleste smålån i markedet er lån uten sikkerhet. Dette gir deg noen fordeler, som at du ikke trenger egenkapital eller pant i bolig/eiendom for å låne. Dette gjør at søkekriteriene er mer overkommelige for folk flest, men samtidig vil dette også føre til en høyere rentekostnad ved lånet. Et typisk sikret lån vil ha en effektiv rente på mellom 3-6 prosent, mens et smålån uten sikkerhet gjerne ligger på mellom 10 til 20 prosent effektiv rente. Selv om prosenten kan være mye høyere, så vil det lave lånebeløpet ved et smålån gjøre at totalkostnaden ikke nødvendigvis blir så høy sammenlignet med et sikret lån.
Som vi var innom tidligere, så er det en stor fordel for mange at søkekriteriene er mer overkommelige for lån uten sikkerhet kontra sikrede lån. Dette i form av at egenkapital eller pant i verdier ikke er nødvendig. Samtidig er det mange som trenger å låne penger, men ikke de helt store summene, og da vil man kunne få ekstra gunstige betingelser ved et smålån. Søker du om smålån gjennom våre nettsider, så blir søknaden videreformidlet til en rekker norske banker og du kan få flere tilbud med én søknad.
Det betyr at du enkelt kan sammenligne hvor mye lånet vil koste deg i hver enkelt bank, og muligens vil du finne ut at det er mye penger å spare på å velge den ene banken foran den andre. Tjenesten er helt gratis og totalt uforpliktende, så du kan søke om enn bare for å finne ut hvor mye et smålån eventuelt ville ha kostet deg.
Å søke om et smålån gjøres på samme måte som et vanlig forbrukslån. Søker du om smålån gjennom oss, blir søknaden videreformidlet til en rekker norske banker. Da kan du selv sammenligne lånetilbudene og finne ut hvor du får det beste smålånet. I søknaden så er du nødt til å fylle ut personalia, økonomisk informasjon om deg selv (og eventuell medsøker), samt detaljer om lånet du ønsker deg. Når du søker om smålån anbefaler vi at man velger en nedbetalingstid som er så kort som mulig. Dette fordi at for hver «ekstra måned» du betaler ned på lånet, så vil du bli belastet med et termingebyr og rentekostnader. Enkelt forklart betyr det at jo raskere du nedbetaler gjelden, jo mindre vil lånet koste deg totalt sett.
Tar du opp lån med din samboer eller en annen partner, så kan den andre parten legges inn som «medsøker» i søknaden slik at begge står ansvarlige for lånet. Da vil banken ta høyde for begges økonomi, noe som igjen vil kunne føre til lavere rente på lånet. Dette fordi banken da reduserer sin risiko ved utlån, noe som kommer dere som kunder til gode gjennom lavere kostnader.