Visning, budrunde og kontrakt

Lendos guide til boligjakten: Visning, budrunde og kontrakt

Nå skal avgjørelsen tas. Finansiering er på plass, du har lest prospektet nøye, og du har skrevet ned spørsmål du kan stille på visning. Bruk god tid på visningen og vær grundig.
Boliglån Artikler Lendos guide til boligjakten: Visning, budrunde og kontrakt

Dette bør du gjøre på visning

Nå er du godt forberedt til visning, så stol på deg selv, og ikke vær redd for å stille kritiske spørsmål. Ta likevel gjerne med deg en som er mer erfaren enn deg selv, slik at du har noen å sparre med.

– Det kan godt hende at du må gjennom en del visninger før du treffer blink, men vær tålmodig, ikke gå på akkord med prioriteringslisten din, og kjenn på magefølelsen. Du bør være helt sikker på at det er her du vil bo før du begir deg ut i en eventuell budrunde, sier forbrukerøkonom i Schibsted, Sharon Lavie.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

 

Noe av det viktigste du gjør på visningen er å stille spørsmålene du skrev ned da du gikk gjennom prospektet og tilstandsrapporten, dersom du fikk tilgang til den tidsnok. Du kan også ringe megleren etter visning om det dukker opp flere spørsmål du ønsker svar på. 

Dette bør du undersøke på visning

Bruk god tid på visningen, og undersøk boligen nøye med egne øyne. Særlig de tingene som vil gå hardt utover lommeboken å reparere eller kjøpe nytt. 

– Du bør være spesielt nøye med å undersøke de tingene som vil være dyrest for deg å utbedre eller skifte ut om det blir behov for det. Hvis du ikke vet hva du skal se etter og ikke får med deg noen som vet – still megleren spørsmål, oppfølgingsspørsmål og enda flere spørsmål – det er ingen grunn til å være beskjeden. Be om dokumentasjon der du får opplyst at det er gjort utbedringer, råder Lavie.

Undersøk spesielt dette: 

  • Det elektriske anlegget. Be om dokumentasjon på at det er kontrollert. Finn ut om det har blitt gjort utbedringer, når det i så fall ble gjort, og om det da ble gjort av en fagperson. Hvor mange ampere er hovedsikringen på, og er det gamle skrusikringer i sikringsskapet?

  • Badet. Badet skal ikke være fuktig, og det skal ikke lukte mugg eller råte. Om det gjør det bør du gå forsiktig frem – det kan nemlig bli dyrt for deg. Etterspør dokumentasjon, og finn ut når badet sist ble utbedret av en fagperson. Om du ikke får tilstrekkelig og betryggende informasjon bør du absolutt ikke kjøpe, med mindre du er forberedt på å pusse opp badet. Det kan bli dyr affære.

  • Rørene. Om du er på visning i en eldre bolig bør du også spørre om hvordan rørene fungerer, og be om dokumentasjon på når de sist ble undersøkt eller utbedret. 

  • Kjøkkenet må du undersøke nøye. Undersøk hvitevarene og la det renne litt vann fra springen og se om vannet flyter fint ned i sluket. 

  • Fellesutgifter må du spørre om, med mindre de er detaljert beskrevet i prospekt eller andre steder.

 

Undersøk også

  • vinduer og dører

  • tilstand på balkong/terrasse/uteområde

  • eventuelt loft (har det vært vannlekkasje?)

  • tak innvendig og utvendig om du kjøper hus

  • ventilasjon 

  • nærområdet

  • solforhold

  • parkeringsmuligheter

Forberedelser før budrunden

Hvis du har lest prospektet nøye, vært grundig på visning, lest tilstandsrapporten skikkelig, og forhørt deg med noen som har erfaring og relevant kompetanse, og fortsatt føler deg 100 % sikker på at det er her du vil bo, er det på tide at du gjør deg klar for budrunde. 

– En god idé er å gjøre seg kjent med prisene på tilsvarende boliger i nærområdet. Du kan finne lignende boligannonser på nettet, eller aller helst gå på visninger og finne ut hva forskjellige boliger ble solgt for ved å ringe megleren etterpå, sier Schibsteds forbrukerøkonom

Husk på budsjettet ditt hele veien, og ikke by over beløpsgrensene du eller banken har satt. Ikke glem at omkostninger, gebyrer og fellesgjeld kommer i tillegg. Husk også på de faste månedlige utgiftene som gjerne kommer i tillegg til nedbetalingene på lånet, blant annet fellesutgifter, TV, internett og strøm. Hvis du fortsatt er innenfor budsjett, og du vet at du vil ha boligen, er det bare å legge inn bud. 

Slik lykkes du i budrunden

En budrunde kan være ekstremt stressende. Det dreier seg om store summer og verdier, mange følelser er i sving, og alle involverte er under stort press. Sørg derfor for at du har lest reglene nøye, slik at du vet hva du kan gjøre, og hva du ikke kan gjøre. 

– Det er viktig å kjenne handlingsrommet ditt – og grensene for det – fra første til siste bud. Det første budet må vanligvis stå til klokken 12:00 dagen etter siste annonserte visning. Etter det kan alle interessenter legge inn bud med kortere frister, forklarer Lavie. 

Du kan legge inn bud via SMS eller e-post, eller via budløsninger på nettet – oftest på meglerens nettsider. Men før du legger inn ditt første bud må du legitimere deg. Det gjør du ved å ta en kopi av passet ditt, bankkortet ditt, førerkortet eller ID-kortet ditt, og sende det til megler. 

Når du legger inn ditt første bud må du også oppgi adressen til boligen du byr på, beløpet du vil by, navnet ditt og kontaktinformasjonen din. I tillegg må du gi selgeren en akseptfrist, og presentere en finansieringsplan og en betalingsplan.

Fristene blir som regel stadig kortere jo lenger ut i budrunden man kommer, men de må være lange nok til at megleren rekker å ringe rundt til alle budgiverne og informere om nye bud.  

Rådfør deg enten med en egen megler, eller med noen du stoler på som har mer erfaring enn deg selv underveis i budrunden. Megleren du snakket med på visning ivaretar først og fremst selgerens interesser, og har alt å vinne på å selge boligen så dyrt som mulig. Derfor bør du ikke si noe om budsjettet ditt, og ikke vise frem finansieringsbeviset ditt før selger har akseptert budet ditt. Dersom megleren ber om å få se finansieringsbeviset før den tid, ber du vedkommende om å ringe banken din. 

Siste runde

Nå er du snart i mål. Så snart selger har akseptert budet, gjenstår det bare formaliteter. 

– Hold hodet kaldt i avslutningsfasen, og hold kortene tett til brystet. Gi korte, men ikke for korte frister. Hold deg innenfor budsjettrammene dine, og by for all del ikke på flere boliger før du eventuelt har fått skriftlig avslag på det siste og endelige budet ditt, forklarer Lavie, og fortsetter:

– Om selgeren aksepterer budet ditt, er det gjort. Megleren kontakter banken din, informerer dem om kjøpesummen og omkostningene, og ber om å få bekreftet at alt er i orden med finansieringen. Så snart det er bekreftet kan dere signere kontrakten. Da gjenstår det bare å gratulere: Du er boligeier. 

Så snart kjøpekontrakten og lånedokumentene er signert, er det bare overtakelse som gjenstår. Banken overfører kjøpesummen til selgeren, og du kan stikke nøkkelen i døren til ditt nye hjem.